Dışarıda kalan makarnayı yedi, 20 yaşında canından oldu! İşte bilinmeyen gerçek

Sosyal medyada paylaşılan habere göre 20 yaşındaki bir genç, dışarıda kalan beş günlük makarnayı yedikten sonra hayatını kaybetti. Haberi gören kullanıcıların aklında ise tüketim koşullarına dair birçok soru işareti oluştu.

Yıllar önce tükettiği makarna nedeniyle hayatını kaybeden gencin yaşadığı olay sosyal medyada tekrar gündem haline geldi. Bu durum, kullanıcılar arasında pişmiş gıdaların tekrar tüketilme riskiyle alakalı birçok cevapsız soruya neden oldu.

Sosyal medya fenomeni Dr. Joe, yaşanan bu üzücü olayın ‘Fried Rice Sendromu’ nedeniyle ortaya çıkan bir gıda zehirlenmesi olduğunu belirtiyor. Vücudu zehirlemeye başlayan bakteriler tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara, hatta ölümlere neden oluyor.

FRIED RICE SENDROMU NEDİR?

Bacillus cereus adı verilen bakterinin sebep olduğu gıda zehirlenmesi durumu, tüketim yoluyla insanlara geçebiliyor. Bu bakteri özellikle oda sıcaklığında uzun süre kalan yemeklerde oluşmaya başlıyor. Kızarmış pilav, makarna gibi uzun süre bekletilen yemeklerde ortaya çıkabiliyor.

Gıda zehirlenmesine neden olan bu sendromun yaygın semptomları mevcut. Kusma, ishal ve karın ağrısı yemek yedikten birkaç saat sonra başlayabilir. 24 saat içinde vücuda karışan bakteriler durumu daha da kötüleştirebilir.

NASIL ÖNLENİR?

Gıda zehirlenmesi gibi görünen bu rahatsızlık çok daha ağır sonuçlara neden olabilir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için alabileceğiniz bazı önlemler var.

Öncelikle tüketeceğiniz yemeklerin oda sıcaklığında günlerce bekletilmediğine emin olun. Ciddi vakalar yaratan bu sendroma yakalanmamak için bazı yiyecekleri buzdolabında bekletebilirsiniz. Ancak bunun yerine tüketeceğiniz kadarını pişirmek çok daha mantıklı bir çözüm yolu.

Bu durumu önlemek için doktorlar, yemek türünün değil saklanma koşullarının önemine dikkat çekti. Bacillus cereus bakterisi yalnızca pirinç veya makarna değil, tam buğday ve sebzeli eriştelerde de büyüyebilir.

Nişastalı yiyeceklerde oluşan ve büyümeye başlayan bu bakteri oluşumunu önlemek için muhafaza etmede dikkatli davranılması gerekiyor. Kuru gıdaların aşırı sıcak veya soğuk alanlardan uzak, temiz, kuru bir yerde saklanması öneriliyor.

Tükettiğiniz yiyecekler arta kaldığında 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemesi gerektiği belirtiliyor. Bunun için bazı bezinleri buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Ancak bu yöntem de her gıda için doğru olmayabilir.

Bacillus cereus bakterisini önlemek için buzdolabında muhafaza ettiğiniz yiyecekler için bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Saklayacağınız yemek fazla miktardaysa küçük porsiyonlara bölüp buzdolabında saklayabilirsiniz. Soğuk hava, yiyeceklerin büyüklüğüne göre daha geç etkiler verebilir. Küçük porsiyonlar sayesinde yemekleri daha verimli saklayabilirsiniz.

Yiyecekleri porsiyonlara bölmek, muhafaza ettiğiniz yemekleri tüketeceğinizde sürekli ısıtılıp soğutulmayı önler. Bu sayede tüketeceğiniz kadarını buzdolabından çıkarabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*