Öğretmen olmanın şartları değişiyor: Bakan Tekin açıkladı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kanal 7 televizyonunda canlı yayınlanan Başkent Kulisi programında eğitim gündemine ilişkin soruları yanıtladı. Tekin eğitim müfredatında yapılan değişiklikleri, mülakat sistemi ve yakın zamanda Meclis gündemine gelmesi beklenen Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında açıklamalar yaptı.
‘YENİ MÜFREDATLA İLGİLİ KİTAPLAR EYLÜL’DE HAZIR OLACAK’
AA’nın aktardığına göre, Tekin, yeni müfredata ilişkin soru üzerine, programı değişen 26 dersle ilgili ders kitap yazım sürecinin devam ettiğini, eylül ayı itibarıyla bütün kitapların hazır hale geleceğini bildirdi.
Bütün öğretmenlerin yarından itibaren mesleki çalışma programlarının başlayacağını hatırlatan Tekin, “Burada da bütün öğretmenlerimize değişen müfredatla ilgili genel bir bilgilendirme ayrıca yapacağız ama 720 bin öğretmen önümüzdeki yıl yeni müfredata göre ders okutacak, öğretmenlik yapacak arkadaşlarımız da yeni müfredatla ilgili olarak bir eğitim süreci alacaklar” ifadesini kullandı.
TARİH DERSLERİNDE ‘OSMANLI VE TÜRKLÜK’ VURGUSU
Tekin, tarih derslerinde Cumhuriyet ile Osmanlı arasındaki köprüyü oluşturmaya çalıştıklarına yönelik sözlerinin anımsatılması üzerine, “Dünyada hemen hemen çok az sayıda millete nasip olmuş binlerce yıllık devlet geleneğine sahip bir topluluğuz. Türk milletinin böyle bir yapısı var. Niye biz bunu bir noktada kopartıp bütün bu geçmişi inkar ederek bu zenginliğimizden vazgeçelim?” diye konuştu.
MÜLAKAT VE TORPİL AÇIKLAMASI
Milli Eğitim Bakanlığına atanacak 20 bin öğretmen için uygulanacak mülakat sürecine ilişkin ise Tekin, “Mülakatla alakalı kimse kimseye torpil yapamayacak mı” sorusuna şu yanıtı verdi: “Ben dahil hiç kimse yapamaz. Sistem buna müsaade etmez. Bir tane dahi ‘bana çocuğum mülakata girecek yardımcı olur musun?’ şeklinde bir isim gelmedi bugüne kadar. Başkasına da gidemezler. Milletvekillerimiz dahil hiç kimse bize böyle bir talepte bulunmadı şu ana kadar. Çünkü ben bu sınavın objektif, şeffaf, adil ve güvenilir olabilmesi için her türlü tedbiri aldığımızı düşünüyorum”
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU TEKLİFİ NE İÇERİYOR?
Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmen olmanın şartlarında da önemli değişikliklere gidilmesi planlanıyor. Meclis’e sunulması beklenen taslağa göre, adaylar akademide eğitimden geçirildikten sonra atanacak. Akademide öğretmen adaylarına verilecek hazırlık eğitiminin süresi dört dönem olacak. Eğitim alacak her aday güvenlik soruşturmasından geçecek.
Tekin öğretmen yetiştirme sürecinde ‘revizyon yapılmasını elzem gördüklerinin’ altını çizdi.
– Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına göre, adaylar akademide eğitimden geçirildikten sonra atanacak.
– Mevcut öğretmenler için de eğitim planlaması yapılacak. Müfettişler okullarda denetimler gerçekleştirecek. Denetimlerde yetersiz görülen öğretmenler, akademide eğitime tabii tutulacak.
– İkinci değerlendirmede de yetersiz bulunanlar, genel idare hizmetine alınacak.
– Akademide öğretmen adaylarına verilecek hazırlık eğitiminin süresi dört dönem olacak.
– Eğitim alacak her aday güvenlik soruşturmasından geçecek.
– Akademide her bir teorik dersten en az iki yazılı sınav yapılacak. Derslerin geçme notu 100 üzerinden 60 ve üzeri olarak belirlendi. Bir derste başarısız olanlara ek bir sınav hakkı verilecek.
– Ek sınavda da 60’ın altında puan alanların akademi ile ilişiği kesilecek.
– Adayların edindikleri bilgi ve becerileri sınıf ortamına ne kadar yansıttığı da ölçülecek. Uygulamalı derslerden 70’in altında puan alanların akademi ile ilişiği kesilecek.
DEVAMSIZLIK HAKKI
Öğretmenlere her dönem için 5 gün devamsızlık hakkı verilecek.
– Öğretmen adaylarının sağlık raporu ile 20 gün ve üzeri ile devamsızlık yapmaları halinde ise kayıtları bir sonraki döneme kadar dondurulacak.
– 6 gün ve üzeri devamsızlık yapanların akademiden gönderilecek.
– Öğretmen adayları, akademideki eğitimleri boyunca tıpkı bir öğrenci gibi disiplin cezalarına da tabii olacak.
– Yasadışı örgüt ve siyasi propaganda yapan, eyleme katılan, şiddete teşebbüs eden veya sözlü veya cinsel tacizde bulunanlar ise akademiden atılacak.
ŞİDDET DÜZENLEMESİ
– Düzenleme ile eğitimcilere yönelik şiddetin cezaları da yarı oranda artırılacak ve tutuksuz yargılama kaldırılacak.
– Ayrıca, öğrencilerin görüntülerini velilerinden izin almadan sosyal medyada paylaşan öğretmenlere de disiplin cezası verilecek.
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun kısa süre içerisinde Meclis’e sevk edilmesi bekleniyor.
(HABER MERKEZİ)