ANTALYA – Belek Turizm Bölgesi’ndeki Nest Kongre Merkezi’nde düzenlenen 13. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’ne katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yaptıkları konuşmalarda altyapı çalışmaları konusunda karşılıklı suçlamalarda bulundu.
Sözlerinde Antalya ve Muğla’nın CHP’li büyükşehir belediyelerini hedef alan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, bu iki belediyenin sorumluluk alanında olan altyapı faaliyetlerini aksattığını, turizm faaliyetlerinin aksamaması için bu hizmetleri bakanlığın üstlendiğini söyledi. Konaklama Vergisi’nde aslan payına sahip olması gereken Antalya’nın kayda değer bir pay alamadığına vurgu yapan Başkan Muhittin Böcek ise belediyenin altyapı sorunlarını çözmek için bu payı alması gerektiğini söyledi.
‘28 MİLYONA HİZMET EDİP 2,6 MİLYONLUK PAY ALIYORUZ’
Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından turizmcilerden alınan Konaklama Vergisi’nin Antalya yatırımlarına harcanan payın, kentin turizmdeki rolüyle eşdeğer olmadığı eleştirisinde bulunan Başkan Böcek, Bakan Ersoy’a şöyle seslendi:
“Sayın Bakanım, siz bu ajansı kurdunuz ve Konaklama Vergisi ile hiçbir sektörün yapamadığı kaynağı yarattınız. ‘Planlı, kimlikli bir Antalya’ sloganıyla çıktığımız yolda geleceğin turizm şehri Antalya’yı muhakkak planlamalı ve çalışmalarımızı birlikte yürütmeliyiz. TGA’da Konaklama Vergisi adı altında toplanan gelirlere en büyük rantı, katıyı Antalya’mız yapmaktadır. Yerleşik nüfusla birlikte yılda 28 milyona hizmet ederken biz genel bütçeden sadece yerleşik nüfus olan 2 milyon 688 bin kişiye göre pay almaktayız. Belediyemizin turizm sektörümüze daha fazla hizmet etmesi için bu kaynaklardan pay alması gerekmektedir. Özellikle Bakan Ersoy’dan bu konuda destek bekliyoruz. Bu paylar Antalya’nındır, Antalya’nın olmalıdır.”
BÖCEK, VADEDİLEN YATIRIMLARI SORDU
Hükümetin seçim vaatleri arasında yer alan ancak henüz yapılmayan Antalya projelerinin hayata geçirilmesi için Bakan Ersoy’dan destek isteyen Muhittin Böcek, “Bakanımızdan, Antalya – Alanya otoban ve hızlı tren projelerinin hayata geçirilmesi, çevre yollarının tamamlaması konusunda Antalyalılar adına destek bekliyoruz. Sürdürülebilir bir çevre için altyapı yatırımlarımıza da aksatmadan devam ediyoruz. Serik ve Kemer merkezli arıtma tesislerimizin yenilenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile iş birliği protokolü yaptık. Serik’te atık su giderimizi 20 yıl, Kemer’de 27 yıl süreyle bakanlığımıza devrettik” dedi.
‘BU ŞEHRE NÜFUSUN 10 KATI TURİST GELİYOR’
Antalya’da hızla artan nüfus ve turist sayısı kaynaklı ulaşım, alt yapı, çevre ve istihdam sorunları yaşandığına vurgu yapan Böcek, “Antalya, ülkemizdeki turizm faaliyetlerinin yüzde 45’ini karşılamaktadır. Bu başarıyı, yatırımcılar, işletmeciler, sektör emekçileri, sivil toplum örgütleri ve kamu kesiminde başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik ve biz yerel yöneticiler olarak bir takım oyunu sergileyerek karşılıyoruz. Öte yandan Antalya’nın yerli ve yabancı yoğun göçe maruz kalması, nüfusun 10 katı düzeyinde ziyaretçiye ev sahipliği yapması, birtakım sorunları da beraberinde getirmektedir. Ulaşım, alt yapı, çevre yönetimi ve artan işgücü, bu sorunların başında gelmektedir. Antalya’mız Türkiye’nin nüfusuna göre en fazla araç sayısına sahip, iki kişiye bir aracın düştüğü kent olmuştur. Geliştirdiğimiz yollar, yaptığımız köprüler, akıllı kavşaklar, ilave toplu taşıma araçları, tamamladığımız 3’üncü etap raylı sistemle ulaşıma önemli katkılar sağlıyoruz. 4’üncü etap raylı sistem hattının yapımına da çok yakında başlıyoruz” diye konuştu.
ERSOY: ‘BELEDİYENİN YAPMADIKLARINI BİZ YAPIYORUZ’
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesinde ücretsiz halk plajları, kış turizmi, termal turizm, atık su tesisleri gibi projelerin altyapı çalışmaları için 1,5 milyar TL’nin üzerinde kaynak ayrıldığını söyleyen Ersoy, şunları söyledi: “Değinmek istediğim bir konu, turizmdeki altyapı çalışmalarımız. Her ne kadar büyükşehir belediyelerinin sorumluluğunda olsa da onların yapmadıkları altyapı yatırımlarını Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak devralıp biz yapıyoruz. Bu kapsamda toplam güncel değeri yaklaşık 1,82 milyar TL olan Antalya Belek Serik-2 ve Muğla Bodrum Atıksu Arıtma Tesisi yatırımları tamamlanarak hizmete alınmıştır. 2023’ün şubat ayında yapımına başladığımız Antalya Kemer Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisi de inşallah 2024 yılının mart ayında tamamlanacak.”
İNŞAATI DURDURULAN PLAJLARI DA SAYDI
2019 yılında başlatılan ‘Ücretsiz Halk Plajları Projesi’ kapsamında bugüne kadar 15 plajı tamamlayarak halkın kullanımına sunduklarını söyleyen Bakan Ersoy, Phaselis’te açılan davalar nedeniyle mahkeme tarafından inşaatı durdurulan Bostanlık ve Alacasu plajlarından da bahsetti. Bilirkişi heyetinin ‘Projesi hukuka aykırı’ görüşü verdiği Phaselis koylarını, tamamlanıp faaliyete açılan plajlar içinde sıralayan Ersoy, “Yaptığımız hizmetlerin en başarılı örneklerinden biri, beklentileri de aşan konseptiyle beş yıldız kalitesindeki ücretsiz halk plajlarımızdır. Bunlardan Antalya’da Bostanlık, Alacasu ve Küçük Çaltıcak; Muğla’da Bodrum Türkbükü ve Bodrum Torba halk plajları, 2023 yılında hizmete açtığımız projelerdir” dedi.
2024 BÜTÇESİNDE 6 YENİ HALK PLAJI VAR
2024 yılında Manavgat Ilıca, Kemer Tekirova, Bodrum Yalıkavak, Çeşme Ovacık, Adana Karataş ve Giresun Merkez olmak üzere 6 yeni halk plajı daha yapmayı planladıklarını belirten Bakan Ersoy, plajlar ve çeşitli turizm projelerine aktarılan bütçe ile ilgili şöyle bilgi verdi: “Her yıl yeni yatırımlarla ücretsiz halk plajlarımızın sayısını artırmaya devam edeceğiz. 2002-2023 döneminde turizm amaçlı çevre düzenlemesi ile altyapının geliştirilmesi, ücretsiz halk plajı yapımı ve sürdürülebilir turizm kapsamındaki faaliyetler için yaklaşık 3,6 milyar TL kaynak kullanıldı. Bu kaynakla gerçekleştirilen yatırımların güncel değeri 22,5 milyar TL’dir. Bu kaynağın yaklaşık 2 milyar TL’si 2018-2023 yılları arasındaki çalışmalarda kullanılmıştır. Bunun da güncel değeri 4,3 Milyar TL’dir.”